Blog

13 siječnja, 2023

Svjetski dan prevencije karcinoma

Na današnji dan, 04. veljače 2023. obilježava se Svjetski dan prevencije karcinoma.

Zloćudne bolesti su jedan su od najvećih zdravstvenih problema današnjice, a broj oboljelih je u stalnom porastu u zemljama diljem svijeta. Moramo znati da ove bolesti nisu isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca, već imaju veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj.

Od malignih bolesti u Hrvatskoj su kod muškaraca najčešći: rak pluća, debelog crijeva i prostate dok su kod žena najčešći: karcinom dojke, vrata maternice, pluća i debelog crijeva.

Zloćudne bolesti imaju zajedničke faktore rizika kao što su:
pušenje,
konzumiranje alkohola,
nezdrava prehrana,
fizička neaktivnost,
UV zračenje itd.

Na njih se može utjecati promjenom neodgovornog ponašanja tj. uvođenjem zdravih navika u život:
nepušenjem,
nikakvom ili umjerenom (jednom tjedno!) konzumacijom alkohola,
zdravom prehranom,
tjelovježbom i sl.

Bitno je istaknuti i važnost drugih oblika prevencije te odazivanje na javnozdravstvene kampanje prevencije koje nastoje doprijeti do što većeg broja građana.

U Hrvatskoj se provode tri Nacionalna programa:
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke,
Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva te
Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.


Osim odaziva na preventivne preglede koji se provode u sklopu Programa poželjno je vršiti i preventivne preglede drugih organa često pogođenih ovom bolešću. Oni su: dojke, štitnjača, mokraćni mjehur, bubrezi, gušterača itd.

Liječnica naše Poliklinike Lux, dr. Olga Ostojić Cepernić, specijalistica radiologije sa zavidnom karijerom, dugi niz godina aktivno sudjeluje u nacionalnom mamografskom probiru ranog otkrivanja raka dojke kao i u ultrazvučnoj (UZV) dijagnostici dojke, prostate, abdomena, štitnjače te mnogih drugih organa.

Osim što smo ponosni na njezino znanje i iskustvo istakla bih i njezinu ljubaznost te poštovanje prema svakom pacijentu koji kao da su njezin zaštitni znak.

Dužnost nas liječnika je da nesebično širimo svijest i znanje o ovakvim temama, da stalno upozoravamo da rak nije nešto što se „događa drugima“ već mogu oboljeti svi, pa i jako mlade osobe.


U Poliklinici LUX želimo brinuti o vašem zdravlju te je na vama dopustiti da i Vaše zdravlje zablista.


Autor: dr. Marina Pajić

Nedavno objavljeno

Prethodno
Sljedeće