Doppler ultrazvuk

Doppler ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila. Ovisno o potrebama pacijenta, može se pregledavati protok krvi u vratu, rukama, abdomenu ili nogama. Ovom metodom se mjeri protok kroz krvne žile – brzina i smjer protoka krvi.
Pregledavani dio tijela koji se pregledava doppler ultrazvukom prekrije se manjom količinom gela kako bi se eliminirao zrak između sonde i kože. 

Pregled nije bolan, ukoliko nije bolno područje koje se pregledava.
Vjerojatno je da ćete osjetiti blagi pritisak sonde dok se pomiče preko pregledavanog dijela tijela. Sami UZV valovi ne uzrokuju nikakvu bol.

Za vrijeme pregleda možete čuti pulsno “šuštanje” koje mijenja visinu tona dok se pregledava protok krvi.

Za ultrazvučni pregled je najbolje nositi udobnu odjeću. Na dijelu tijela  koji se pregledava trebati ćete ukloniti svu odjeću i nakit.

Javiti se možete ako imate visok krvni tlak, aterosklerozu ili nasljednu predispoziciju.

Ultrazvučni color doppler je metoda kojom se omogućava otkrivanje vrećastih proširenja (aneurizmi) u području abdomena, a koje mogu uslijed jakog proširenja dovesti do prsnuća koje može biti uzrok nagle smrti.

Aneurizme  se javljaju kod neuobičajeno visokog krvnog tlaka, izražene ateroskleroze, ali mogu biti i prirođene.

Color doppler vena treba napraviti u slučaju sumnje na duboku vensku trombozu (natečenost, crvenilo), kod bolova u mišićima nogu pri hodu ili ruku pri radu, kod vidljivih promjena boje i temperature ekstremiteta, gangrenoznih promjena, oteklina nogu ili ruku, te vidljivo proširenih vena.

Pregledom je moguće ustanoviti postojanje abnormalnih proširenja ili suženja te eventualno začepljenje krvnih žila.
Pretragom se utvrđuju proširene vene i određuje se stupanj venskog protoka koji je slabiji.

Ovisno o stupnju protoka predlaže se daljnji postupak (za noge primjerice kompresivne čarape, laserski zahvati).

Ultrazvučni pregled vena sastavni je dio preoperativne pripreme za operaciju proširenih površinskih vena.

PRIPREMA: Za color doppler vena nije potrebna posebna priprema. Savjetujemo vam da obučete udobnu odjeću kako bi vaši ekstremiteti bili jednostavno dostupni za pregled.

Tim poliklinike Lux

Upoznaj svog specijalistu

Za vas smo odabrali člana liječničkog tima Poliklinike LUX koji ima najbolja znanja u toj grani medicine (subspecijalizaciji ili dodatnim višegodišnjim edukacijama)  koja je polju vašeg interesa.

Kontakt

Zakažite svoj termin

Ne odgađajte s prevencijom zdravlja. Pošaljite nam upit s kratkim opisom svojih tegoba i dogovorite termin svog pregleda već danas.

Poliklinika Lux - Solin
Poliklinika Lux - Benkovac